06 april 2007

Kortzichtig

Vandaag een vrije dag, kantoor was gesloten. Hoog tijd om eens wat klusjes in huis te doen die nog op me lagen te wachten. En toen ik eens even naar buiten keek zag ik daar in de achtertuin ineens:Daar sta je dan, iedere ochtend braaf je pruimenboompje te bewonderen, terwijl er onder je neus zomaar een ander wonder gebeurt.

De Krent, ofwel het Krenteboompje (Amelanchier lamarckii) is een plant die je niet vaak in tuinen ziet, terwijl het een heel dankbare tuinplant is. Ten eerste kent de plant vele kleurige momenten: In april en mei bloeit hij met witte stervormige bloesems, waarbij een struik die volledig in bloei staat een grote witte wolk lijkt. Daarna volgen eind juni de eetbare besjes die onregelmatig rijpen, het is dus wel even zoeken naar de rijpe soms. Ook de vogels zijn er dol op dus als u er een lekker potje jam van wilt maken moet u er op tijd bij zijn!
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, geeft de krent ook nog een spectaculaire kleurenshow in het najaar.

De krent is niet kieskeurig qua bodem, en wordt van nature niet heel groot. Ondanks de naam krenteboompje is het meestal een struik, maar je kunt haar door snoei zo groot of zo klein houden als je zelf wilt. Juist voor de kleine stadstuin, waar het moeilijk is om een klein blijvend boompje te vinden, is de krent een goed idee. Als je haar te groot vindt geworden kun je haar zelfs flink terugzetten (afzagen tot op een paar grote stammen) en ze zal wel een beetje moeilijk op gang komen, maar een jaar later is ze weer in volle glorie te bewonderen.
De enige plaag die vat op haar lijkt te hebben is meeldauw, en dan nog slechts in lichte mate.

Al met al een plant waar ik geen kwaad in kan ontdekken, en wat dat betreft is het zonde dat ze niet vaker in de tuin gebruikt wordt. Omdat het een plant is die in het wild voorkomt (Drenthe is ieder jaar wit van de krentebloesems) en omdat ze regelmatig in het openbaar groen gebruikt wordt is ze misschien niet bijzonder genoeg voor sommige mensen. Ik vind echter dat het in een tuin niet draait om exclusiviteit maar om effectiviteit. Als je bedenkt dat ik vorig jaar al een redelijk grote struik heb kunnen kopen voor rond de vijf euro, goeie prijs-kwaliteitverhouding zou ik zo zeggen!
Er worden tegenwoordig ook krenten ge-ent op onderstam waardoor ze nog meer de uitstraling van een boompje hebben. Je kunt je eigen krent ook 'opleiden' tot een- of meerstammig boompje, maar dat kost tijd en daar hebben we tegenwoordig een chronisch gebrek aan lijkt het wel.

Als de krent straks wat voller bloeit volgen meer foto's. Erewoord!
Links: plant van de maand - oktober 2000, Wikipedia, Tuinkrant, BBC.

Geen opmerkingen:

 
Who links to my website?